Waar word jij echt blij van?

Waar word je blij van als coach of therapeutWe moeten veel van ons zelf. Als je wilt groeien met jouw praktijk is er veel dat jouw tijd en aandacht opeist. Je moet je bezig houden met het opzetten van je website, je moet social media inzetten, je moet je website vindbaar maken en je moet ook nog netwerken. Ondanks dat veel mensen jouw hulp toch echt goed kunnen gebruiken staan ze nog niet voor in de rij.

Stop even voordat je verder gaat in de waan van de dag. En sta eens stil bij het volgende. Wanneer heb jij jezelf voor het laatst toegestaan na te denken over de vraag ‘waar word ik echt blij van?’ Ik heb het niet over het vak dat je uitoefent, want daar heb je al bewust voor gekozen. Ik heb het ook niet over grootse zaken, niet over het aantal cliënten die je in je praktijk wilt, niet over de inkomsten die je wilt genereren. Waar heb ik het dan wel over?

Van welke clienten word jij blij
Van wat voor soort cliënten word jij echt blij? Met wie wil jij graag werken? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Als coach of therapeut sta je er vaak niet bij stil dat je überhaupt een keuze hebt om te kiezen met wie je wilt werken en met wie niet. Tijdens onze workshop en trainingen vragen wij onze deelnemers hun doelgroep vast te stellen. In het begin roept dit weerstand op en soms zelfs angst. Want daarmee zou je mensen kunnen uitsluiten en het is al zo lastig om cliënten te werven. Totdat ze mogen dromen/ fantaseren over hun ideale cliënt. Opeens beginnen ze te stralen en ontstaan er mogelijkheden.

Wat past jou als een jas
De vraag ‘Waar word je blij van?’ heeft niet alleen te maken met het kiezen van je ideale cliënt. Het heeft ook te maken met de wetenschap dat jij zelf mag bepalen welke werkvorm bij jou past. Wie zegt dat je het altijd op de manier moet doen zoals je die geleerd hebt? Er zijn tal van mogelijkheden en vormen. Je kunt op veel verschillende manieren variëren. Als je een manier van werken hebt gevonden die het beste bij jou past, voel je je zelfverzekerder, straal je meer en word je nog enthousiaster. Er is geen besmettelijker virus dan dat van een enthousiast persoon.

Waar wij bij 2BeSuccesful bij van worden
Ook Karin en ik hebben onderzoek gedaan naar waar wij blij van worden. Zodoende ontdekte wij dat we allebei heel blij worden van korte Skype sessies (van maximaal 30 minuten). Dus zijn we dat meer gaan doen. Klanten ervaren dit als heel prettig en het heeft vele voordelen. Ook merkte we dat wij liever een training geven van maximaal 2,5 uur per keer dan een training van een hele dag. Zo hebben we ook naar de onderdelen van onze trainingen gekeken, waar worden wij blij van en wat hebben onze deelnemers nodig voor een bloeiende praktijk.

Zodoende kun jij jouw praktijk naar je eigen hand zetten en vorm geven op een manier die past bij jou. Doe wat het beste past bij jou. Het voordeel is dat je meer energie overhoudt, je beter tot je recht komt, je meer straalt en je enthousiaster aanstekelijk werkt. Denk in mogelijkheden en kansen.

Sta bijvoorbeeld stil bij dit soort vragen

  • Ben je een ochtend of een avond mens
  • Houd je van korte projecten of lange
  • Werk je liever 1-op-1 of in groepen
  • Werk je liever alleen of wil je samen met iemand een praktijk
  • Wat geeft jouw de meeste energie en wat kost jou de minste energie

Er zijn tal van mogelijkheden om jouw ideale cliënt te begeleiden. Doe wat bij jou past, dan past het vanzelf bij jouw ideale cliënt en is het een match made in heaven.