Perfectionisme en dingen gedaan krijgen

Je weet het met je verstand
Tuurlijk weet je verstandelijk wel dat het niet perfect hoeft te zijn en jijzelf ook niet. Maar ja, je wilt gewoon kwaliteit leveren toch? En door iets perfect, in ieder geval voor jouw gevoel, af te leveren laat je ook zien dat je van goede huize komt. Herken jij het perfectionisme of geloof je liever dat je een hoge standaard hebt?

Uitstelgedrag
Wij zien regelmatig bij onze klanten het streven naar de perfecte mail, de perfecte brochure, de perfecte websitetekst of de perfecte inhoud van de training. Dit leidt voornamelijk tot uitstelgedrag. En dus gaat er helemaal geen mail de deur uit, is er geen flyer beschikbaar, is de website nog steeds niet online en komt de training niet van de grond. En dat is zo jammer. Want je hebt jouw toekomstige cliënten veel te bieden.

Je hebt er geen controle over
Die drang naar perfectie speelt meestal de boventoon wanneer jij de ‘ontvanger’ niet ziet of hoort. Want dan zie je niet of jouw boodschap goed overkomt. Ook zie je niet of de nuances, die je wel in een gesprek kunt managen, goed overkomen. Als coach of therapeut zijn die nuances en dat fine tunen juist zo belangrijk voor jou. Dus verstuur je liever niet die email of plaats je liever niet die tekst op je website.

Zo zonde…
Natuurlijk zullen er mensen zijn die afhaken en er zullen ook mensen zijn die zich niet kunnen vinden in wat jij wilt delen met de wereld. Is dat erg? Het is geen persoonlijke afwijzing, het is ook niet een bewijs dat jij (nog) niet goed genoeg bent in je vak. Maar dat wist je natuurlijk eigenlijk al. Wat het wel is, is dat het slechts een natuurlijke selectie is, omdat niet iedereen past bij jou. En niet zit op hetzelfde pad. Vind je het niet ontzettend zonde om daarom maar niets naar ‘buiten te brengen’?

Het grotere belang is wat telt
Je hebt ongetwijfeld duizenden euro’s geïnvesteerd in jouw opleiding tot coach/ therapeut. Ook heb je jarenlang gewerkt aan je persoonlijke ontwikkeling en bewustwording van je eigen innerlijke processen. Je hebt gezocht naar zingeving en die gevonden. Maar wat heeft het voor zin gehad als jij het niet deelt met de wereld? Er zijn zoveel mensen die graag door jou geïnspireerd willen worden, zelfs al is de tekst, email of het e-book niet perfect, nog steeds kun jij mensen raken met jouw kennis, compassie en wijsheid. Wat laat jij zwaarder wegen? De drang naar perfectie of het grotere belang?

“Truly perfect is becoming friendly with your imperfections on the way to doing something remarkable”. – Seth Godin –