Wat ik nog niet wist over doelen stellen

Ik dacht dat ik zo’n beetje alles wist over doelen stellen, focus aanbrengen en het belang ervan. Maar ook het euforisch gevoel als een doel bereikt is. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik dat gevoel niet vaak ervaren heb, omdat ik de lat wel heel hoog leg.

Niet zolang geleden besloot ik, op aanraden van Karin, met onze cursisten ook het huiswerk uit onze training te maken. Toen viel mij iets op over doelen stellen, waar ik nooit eerder bewust van geweest ben.

Ik ontdekte tijdens het opschrijven van mijn doelen of dromen, hoe naakt en kwetsbaar dat voelt. Voorheen was een doel gewoon een doel, maar als het om iets gaat dat met coaching te maken heeft dan is dat toch opeens anders. Je dromen en doelen voor jezelf houden dat is nog te doen. Op het moment dat je ze met iemand deelt, gebeurt er echt iets met jezelf.  Ik begrijp nu steeds beter waarom alleen het opschrijven van je doelen dromen al een verlammend effect kan hebben.

Want wanneer jij deze aan het papier en later aan iemand anders toevertrouwd, breng je daarmee automatisch andere aspecten aan het licht. Die ik persoonlijk liever soms nog even wil kunnen verstoppen, maar dat kan niet. We hebben het hier natuurlijk wel over doelen die je echt na aan het hart liggen.

Wat bij mij aan het licht kwam, waren vooral twijfels en overtuigingen, die behoorlijk in de weg kunnen zitten

  • Kan ik het wel
  • Ben ik wel goed genoeg
  • Moet ik niet eerst training x of y volgen
  • Moet ik niet eerst nog wat vlieguren maken
  • Daar betalen mensen toch niet voor
  • Is dat wel voor mij weggelegd
  • Wat zullen ‘ze’ wel niet denken/ zeggen
  • Stel dat het niet lukt dan…
  • Stel dat het wel lukt….

Het is daarom ook niet zo gek dat juist coaches en therapeuten het zo lastig vinden om zakelijke doelen te realiseren en zich zelf te verkopen voor de prijs die ze waard zijn.

Onze manier is om zowel de twijfels / overtuigingen en de doelen, dromen en verlangens te accepteren, respectvol te benaderen en naast elkaar te laten bestaan. Ze zijn allemaal nodig om datgene te bereiken waar jij naar onderweg bent.

Wil je hulp bij het opzetten van je praktijk en je dromen te verwezenlijken doe dan mee aan onze training De 7 Bouwstenen voor een Bloeiende praktijk.