Hoe doe je dat: jezelf verkopen en in de markt zetten?

Jij geniet ervan om mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen zowel mentaal, fysiek als spiritueel. Is het niet fantastisch wanneer jij jouw cliënt ziet transformeren waardoor de betere versie van hem of haar zichtbaar wordt? Dit is toch wat je het liefste doet. Alleen mag het wat jou betreft best een beetje drukker in je praktijk zijn. Daarvoor moet je je zichtbaarheid vergroten. Want als mensen niet weten dat jij bestaat en wat jij voor ze kunt betekenen, komen ze ook niet naar je toe.

Hoe graag je het ook wilt, het is best spannend
Wanneer je co-collega’s hoort, weet je dat je niet de enige bent die zichtbaar zijn ‘een dingetje’ vindt. Bijna alle coaches en therapeuten die wij spreken, vinden het ‘verkopen van hun diensten’ gewoon echt lastig.

Het uitblijven van succes kan je onzeker maken
Als je niet 100% overtuigd bent van wat jij in huis hebt doordat je praktijk nog niet naar wens loopt, kan je een vicieuze spiraal terechtkomen. Maar dat is nergens voor nodig.

Als je het niet doet, blijft / is je praktijk leeg
Zichtbaarheid, jezelf neer zetten en je diensten verkopen is iets wat alle ondernemers moeten doen. Dus ook jij als je verlangt naar een bloeiende praktijk. Waarschijnlijk heb jij bij het begrip ‘verkopen’ de associatie van die mensen die je altijd tijdens het eten bellen of die mensen die aan de deur komen leuren om geld afhandig te maken en zieltjes te werven. De variant waar we allemaal allergisch voor zijn is die autoverkoper met zijn gladde praatjes. Ik kan je nu al vertellen, zo moet het dus niet.

Je bent waardevol
Ik heb er jaren over gedaan om mijn angst voor zichtbaarheid te ontgroeien. Ik wist dat ik voldoende in huis heb, maar toch kwam ik niet tot bloei. Waarschijnlijk omdat ik mezelf altijd vergeleek met iemand die verder of beter was. Maak die fout niet en doe jezelf een groot plezier. Word je bewust van dat wat JIJ te bieden hebt heel waardevol is. Er zijn voldoende mensen die juist door jou geholpen willen worden.

Een andere manier van verkopen
Er is een aantal stappen die je kunt volgen om jouw zichtbaarheid te vergroten wat uiteindelijk ervoor zorgt dat jouw praktijk succesvoller wordt. Een bloeiende praktijk kost wel tijd en energie, voordat het wat oplevert. Het geheim is dat je eerst gaat geven voordat het als een boemerang terugkomt.

Dit moet je helder hebben voordat je verder kunt

 • Weet wat jij wilt. Wat is jouw verlangen?
 • Ontdek waar je blij van wordt
 • Krijg een helder beeld van jouw ideale cliënt (de mensen met wie jij graag wilt werken)
 • Weten welke waarde je kunt en wilt leveren aan die ideale cliënt
 • Doe het op de manier die bij jou past en niet zoals je het ‘geleerd’ hebt
 • Ontwikkel een strategie om die waarde te leveren, nog voordat ze een dienst bij je hebben afgenomen. Zodat ze alvast kennis met je kunnen maken en kunnen ontdekken wat jij te bieden hebt.

Dit kun je o.a. doen via

 • Social Media
 • Bloggen
 • E-mail marketing
 • Goed gevonden worden in Google
 • Webinars
 • Gratis events