Focus, richting en helderheid

Ondernemende coach / therapeut met een heldere focus heeft het makkelijker
Het belangrijkste wat een ondernemer nodig heeft naast talenten, inzicht en vaardigheden, is een heldere focus. Die focus, maar ook gebrek aan focus heeft impact op letterlijk alles wat je doet, wat je niet doet of niet meer zou moeten doen. Maar dat wist je natuurlijk al. Waar jij waarschijnlijk tegenaan loopt, is dat je juist niet goed weet hoe je die focus krijgt. 

Misschien goed te weten dat dit de vijanden van focus zijn:

 1. Geen keuzes kunnen maken
 2. Niet trouw blijven aan die keuzes
 3. Het wiel steeds weer opnieuw uitvinden
 4. Niet goed weten wat je wél wilt en wat juist niet
 5. Niet helder hebben waar je naar onderweg bent
 6. Geen (realistische) wekelijkse planning maken

Explosie
Barst jij van de ideeën en zie je overal kansen en mogelijkheden? Heb je zoveel ideeën dat je aan de lopende band producten en diensten zou kunnen ontwikkelen? Daar zit dan juist ook vaak het probleem. Want voordat je zo’n idee hebt geconcretiseerd, ben je alweer aan het volgende begonnen.

Te veel keus
Als je al een website hebt, zal deze waarschijnlijk rommelig zijn met een te uitgebreid aanbod. Hierdoor ziet de klant door de bomen het bos niet meer. De klant en de bezoeker willen juist graag weten waar jij voor staat en of jij gespecialiseerd bent in het oplossen van zijn of haar probleem. Als je aanbod te groot is, haal je jezelf in verhouding te veel werk op de hals zonder het gewenste rendement.

Focus aanbrengen kost tijd en geduld
Wil je hier verandering in brengen, dan is het de hoogste tijd om focus aan te brengen, keuzes te maken en weer helder voor ogen te krijgen wat je nou werkelijk wilt. Maar ook inzicht in wat je voor wie wilt betekenen. Surprise surprise, maar er zijn geen short cuts en quick wins om een heldere focus te krijgen voor in je onderneming en in jezelf. Zoiets kost tijd, vraagt om ruimte en introspectie. Hopelijk gun je jezelf dit ook, zodat je met jouw talenten en capaciteiten iets moois kunt betekenen voor de mensen om je heen.

Deze vragen helpen je al een beetje in de richting naar meer focus

 • Waar zou je over 3 en over 6 maanden willen zijn als echt alles mogelijk is?
 • Wat wil jij doen of zijn als je met niemand rekening hoeft te houden?
 • Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?
 • Waarvoor doe je wat je doet? Ga verder dan dat je graag mensen helpt
 • Met welke cliënten wil jij graag werken?
 • Hoe en met wat zijn zij het meest geholpen?

Keuzes maken
Om deze vragen te kunnen beantwoorden, moet je keuzes maken. Wij merken tijdens onze trainingen en individuele trajecten met coaches en therapeuten dat zij juist het kiezen zo lastig en soms zelfs eng vinden. En toch is het nodig.

Het is misschien moeilijk te bevatten, maar als je eenmaal hebt gekozen en die stap hebt gezet, wordt het makkelijker. Daarna hoeft je namelijk als je weer voor een keuze staat, alleen jezelf 3 vragen te stellen:

 • Past dit bij de richting die ik heb gekozen?
 • Past dit bij waar ik naar onderweg ben?
 • Sluit dit aan bij de cliënten met wie ik graag wil werken?

Dit geeft een stevig basis in jezelf, meer rust, structuur en dus focus. Je weet daardoor precies wanneer je actie moet ondernemen en wanneer ook niet. Ook je to-do-list wordt kleiner, de prioriteiten helder en je kunt veel meer werk verrichten in kortere tijd.

Heb je hulp, begeleiding en ondersteuning nodig bij het maken van keuzes, meld je dan aan voor onze Training Zichtbaar & Succesvol.